Kiinnostus äänentoistolaitteisiin alkoi samoihin aikoihin kuin kiinnostus itse musiikkiin. Alkuun musiikkia kuunneltiin radion välityksellä ja myöhemmin C -kasettisoittimen kautta. Nauhurin sai liitettyä kiinni vanhaan putkiradioon jolloin äänenlaatu parani huomattavasti kuin pelkästä muovisesta pikkukotelosta kuunneltuna…
Ensimmäiset stereot sain joskus 70 -luvun lopulla. Merkki oli Philips ja kyseessä oli sellainen joka kodin iso yhdistelmälaite jossa oli radio, vahvistin ja kasettisoitin samassa paketissa. Myöhemmin hankin vielä samanmerkkisen vinyylisoittimenkin kaveriksi. Samoihin aikoihin tuli hankittua myös ensimmäiset stereokuulokkeet. Ne olivat siihen aikaan hyvin suositut keltaisilla pehmusteilla varustetut Sennheiser HD-400. Stereolaitteet vaihtuivat myöhemmin ajan hengen mukaisesti räkkikokoon.
Ensimmäinen hankinta – jota voi sanoa askeleeksi parempaan äänentoistoon – oli vuonna 1987 kun ostin Hifilehden vertailukaiuttiminakin toimineet BBX-485SBR kaiuttimet, tyyppimerkiltään 85B. Näille ostin virtalähteeksi käytetyn Harman Kardon PM655 -merkkisen integroidun vahvistimen jonka jälkeen musiikki alkoi kuullostamaan jo varsin hyvältä.
Kyseiset kaiuttimet olivat käytössä aina 2000 -luvun vaihteeseen asti, jonka jälkeen aloin miettiä niiden tilalle jotain uutta. Harkinnassa oli hankkia valmiit tehdastekoiset kaiuttimet tai sitten tehdä ne itse rakennussarjasta. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon hinta -laatusuhteen vuoksi. Rakennussarjan tuotoksena valmistui HiFi 45/3 kaiuttimet, jotka olivat saman suunnittelijan Pekka Tuomelan aikaansaannoksia kuten aikaisemmatkin kaiuttimeni. Niistä enemmän tarinaa täällä.
Vuonna 2006 alkoi kiinnostamaan monikanavaisuus ja silloin hankin ensimmäisen kotiteatterivahvistimen sekä DVD -soittimen. Vahvistin oli mallia Harman/Kardon AVR7000. Rakennutin kokonaisuuteen vielä surround kaiuttimet jotka olivat mallia HiFi 2,5/2. Kotiteatterivahvistimia tuli testailtua useammanlaisia samalta merkiltä kuten AVR7500 ja AVR8500.
Jokunen vuosi sitten innostuin ajatuksesta saada kuunteluun legendaariset Gradient 1.3 kaiuttimet. Olihan niitä aikoinaan käyty kuuntelemassa liikkeessä ja kyllä niistä sellainen positiivinen muistijälki oli jäänyt. Myyntikanavilla niitä näytti tulevan aina silloin tällöin vastaan vieläpä kohtuuliseen hintaan. Sopiva pari sitten löytyikin ja kävin ne paikan päällä kuuntelemassa. Koska ne vakuuttivat niin kaupat syntyivät. Olin selvittänyt että Gradient huoltaa myös heidän vanhempia kaiutinmallejaan, joten ne lähtivät käymään Porvoossa mutkan. Kaiuttimet läpikäytiin, tarkistettiin ja testattiin. Keskiäänielementit jouduttiin kunnostamaan haurastuneiden ripustuksien vuoksi. Muut elementit olivat kunnossa, joten huoltokustannuksetkin pysyivät kohtuullisena. Vanhat kaiuttimet löysivät myös uuden omistajan samoihin aikoihin.
Monikanavaisella ratkaisulla mentiin aina syksyyn 2016, jolloin silloinen vahvistin sanoi sopimuksen irti. Sen kunnostaminen ei ollut enää järkevää, joten uuden vahvistimen hankinta oli edessä. Siinä vaiheessa aloinkin puntaroimaan että jatkanko kotiteatterilla vai siirrynkö takaisin 2 -kanavaiseen. Useamman vuoden harrastelun jälkeenkin kuuntelusta oli yli 90% edelleen kaksikanavaista. Kohtuullisen kotiteatterivahvistimen hinnalla saisi vielä hyvän 2 -kanavaisen vahvistimen.
Samaan aikaan kaverini teki remonttia kotonaan ja hänen omat kuuntelulaitteet olivat laitettu varastoon. Tiesin että ne olivat laadukkaat ja mielessä kävikin että voisinkohan niitä mahdollisesti käyttää kotonani ja testata kuinka ne soivat ”Gradujen” kanssa. Tämähän sopi kuvioihin oikein hyvin ja niinpä Goldmund SRP etuvahvistin ja Anthem MCA2 päätevahvistin päätyivät tilapäisesti kuunteluhuoneeseeni.
Heti ensimmäisten musiikkinäytteiden jälkeen oli selvää mikä oli homman nimi. Kaiuttimet eivät olleet vielä koskaan soineet niin hyvin. Ne avautuivat koko äänialaltaan, aivan kuin jokin verho olisi poistettu kaiuttimien edestä. Ylä -ja keskialueelle tuli erottelukykyä joten instrumentit tulivat selkeämmin esille. Tämän myötä koko äänikentästä tuli avarampi ja tasapainoisempi. Laitteet olivat käytössäni muutaman kuukauden, joten sinä aikana oli hyvä alkaa hankkimaan uutta laitteistoja ja käyttää niitä referenssilaitteina. Testilaitteita kävi kuuntelussa useita erilaisia ja eri merkkisiä. Lopulta sellainen vahvistin löytyi jonka kelpuutin käyttööni – malli oli Electrocompaniet ECI4. Lisää tietoa laitteistani täältä.