Gradient 1.3 bassoelementti – vaihdetaan korvaava tilalle

Gradient 1.3 korvaavan bassoelementin testaus.

Alkuperäinen bassoelementti on merkiltään Peerless,  johon Gradientilla liimattiin lisäpainot eli kuparilangat pölykupin ympärille.
Korvaava elementti on Seas L22RN4X/P, eli sama mitä käytetään Gradient Evidencessäkin.

Peerless ja Seas

Videosta näkee kuinka vanha elementti liikkuu 1.5V paristolla ajettuna. Ripustus on jäykähkö ja ilmeisimmin lisäpainolla vaikutetaan elementin liikkuvuuteen ja sitä kautta sen taajuusvasteeseen.

Uuden elementin asennus paikoilleen.

Uudet elementit vaativat hieman valmisteluja ennen asentamista. Ruuvinreiät ovat eri kohdassa joten ne kannattaa merkitä ja porata pienellä poranterällä siihen alkureikä niin ruuvit uppoavat paremmin eikä tule murtumisia.

Uuden elementin tukiraudat ovat sen verran leveät että ne ottavat runkoon kiinni. Tämän vuoksi niille on kaiverrettava hieman lisää tilaa.  Tähän tarkoitukseen sopii hyvin kaarevalla päällä oleva viila.

Viilauksen ajaksi kannattaa laittaa elementin sisään jotain mikä estää purujen valumisen villojen joukkoon.  Tässä käytettiin sanomalehteä.

Uusi bassoelementti paikoillaan on varsin aistikkaan näköinen.

Videosta näkee kuinka uuden elementin liikkuvuus on voimakkaampaa ja herkempää.

Kuuntelukokemuksia

Ensimmäinen havainto on se että yläbassot tulevat paremmin esille ja sen vuoksi kaiuttimet tuntuvat soivan voimakkaammin kuin ennen. Aivan matalilla taajuuksilla havaittavaa eroa ei ole, molemmat tuntuvat toistavat yhtä alas. Pitempikestoisemman testauksen jälkeen olo oli kuitenkin sellainen, että jäin kaipaamaan alkuperäistä soundimaailmaa. Oman kuunteluhuoneen akustiikka
ja sijoittelu on sellainen että yläbasson voimakkuus alkoi jo hieman rasittamaan. Isommassa tilassa voisi päästä paremmin oikeuksiinsa, nimenomaan jos tarvitaan enemmän potkua kehiin. Tällainen testaus jäi nyt lähinnä arvailujen varaan. Voi toki olla että alkuperäinen elementti ei tule enää samalla tavalla mukana kuin pitäisi, mutta enemmän tämä kuitenkin sopi minun kuuntelukorvalle. Eli vanhassa vara parempi tässä tapauksessa.