Kasarisettiä kokoamassa

Kaverilleni oli jäänyt ylimääräiseksi 80-luvun Technics merkkinen stereosetti, jonka kohtaloa hän mietti. Tilaa ei oikein ollut säilyttämiseen eikä tarvettakaan. Setti sisälsi Technics SA-103 viritinvahvistimen, Technics M226 kasettidekin ja UK350-merkkiset kaiuttimet. Ilmoitin halukkuuteni setin vastaanottamiseen, ajatellen että jos siitä saisin sopivan kuuntelusetin varastoon. Lisäksi mielessä olivat vanhat C-kasetit, joita olisi kiva kuunnella nostalgia mielessä.

Kävin hakemassa setin kotiin. Laitteet olivat ulkoisesti varsin hyvässä kunnossa, kuin myös toiminnoiltaan. Ainoastaan kasettidekki ei toiminut kunnolla. Pienen huoltotoimenpiteen tehtyäni sain senkin toimimaan. Laitteet hyllyyn vaan ja piuhat paikalleen ja hyvin soi.

Asuinalueellamme on äijille suunnattu Facebook- ryhmä, jossa kierrätetään kaikenlaista tavaraa varsin aktiiviseksi. Nytkin joku huutelin että olisiko tarvetta CD-soittimelle, on lähdössä elektroniikka-romuksi. Huikkasin kiinnostukseni ja kävin laitteen noutamassa. Malli oli Harman Kardon HD720. Toimiva pelihän se oli, eikä tarvinnut muuta kuin puhdistaa päältä ja laittaa soimaan.

Jossain vaiheessa sain käsiini vanhat kaveripiirissä pyörineet rakennussarja kaiuttimet. Niistä enemmän tarinaa täällä. Tämän jälkeen olikin aika luopua UK350– kaiuttimista ja laittaa ne kiertoon. Päätyivät sitten aluellemme erääseen kotiin autotallikaiuttimiksi.

Uusilla kaiuttimilla kuunnellessa tuli tunne että Technics– vahvistin ei oikein jaksanut niitä soittaa joten aloin hieman sivusilmällä etsimään käytettyjä vahvistimia. Alueemme Facebook ryhmässä eräs henkilö tarjosi Harman Kardon AVR-255. kotiteatterivahvistinta, ikään kuin noutamista vastaan. Kuulemma toimiva laite. Ajattelin että tuossahan olisi jämäkkä vahvistin joten pääsimme kahvipakettisopimuksella kauppoihin. Sain vahvistimen käsiini ja heti alkuun huomasin että eipä ole kaikki kunnossa kun en pysty muuttamaan laitteen asetuksia, en edes television kautta. Jotain oli siis vialla. Pian selvisikin että näissä malleissa on tyyppivikana että kaksi komponenttisulaketta rikkoontuu ylikuumenemisen vuoksi. Netistä sitten löytyikin ohjeet osien vaihtoon ja korjaamiseen. Tein toimenpiteet ja niin se lähti vain toimimaan. Eikun kytkemään käyttöön ja testaamaan toimintaa.

Alkufiilikset ei olleet oikein lupaavat, kuullosti siltä että oltiin menty äänellisesti jopa taaksepäin aikaisemmasta. Erikoista, sillä kyseessä kuitenkin uudempi ja varsin jämäkkä laite (16kg) joten virranantokykyä pitäisi riittää. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ollut. Useamman kuunteluhetken jälkeen ajattelin että pistetään vahvistin kiertoon, koska en muutenkaan tarvinnut monikanavavahvistinta vaan hyvän kaksikanavaisen. Vahvistin menikin varsin nopeaan naapurikunnan puolelle.

Eräänä päivänä silmiini osui ilmoitus Harman Kardon PM655 vahvistimesta. Samanlainen 80- luvun vahvistin mikä minulla on aikoinaan ollut (kuva täällä)ja johon olin ollut todella tyytyväinen. Vanha suola alkoi janottamaan. Olisihan se mahtava saada tuollainen takaisin ja päästä toteamaan minkälainen kampe se onkaan. Kyseinen laite oli väriltään musta, joten senkin puolesta se oli juuri oikeanlainen. Lähestyin myyjää ja viestittelimme jonkin aikaa aiheesta. Pääsin ymmärrykseen että laite on täysin kunnoss oleva. Kun pääsimme hinnasta sopimukseen teimme kaupat. Sen jälkeen vain jännityksellä odottamaan pakettia.

Vahvistin saapuikin viikon sisällä kotiin. Päällisin puolin laite oli ihan ok, hiukan nuhruinen mutta muuten kunnossa. Kytkin laitteen saman tien niin että pääsin kuuntelemaan kuulokkeilla. Ääntä laitteesta lähti molemmista kanavista, mutta sitten se asia mitä vähän pelkäsinkin ja tuon ikäisissä väistämättä alkaa olemaan, eli kontaktihäiriöt. Itse volumepotikka oli häiriötön ja suuret valintakytkimet, mutta pienet valintakytkimet kuten Pre/Main ja Bass contour, aiheuttivat voimakkaita räsähdyksiä ja kaiken lisäksi toinen kanava jäi aina vaimeammaksi. Kytkimiä liikutellessa asia aina korjautui hetkeksi. Mietin että ei muuta kuin konepelti auki ja puhdistustehtäviin.

Kytkimet ovat mekaanisia laitteita joilla eri kuparipinnat johdetaan toisiinsa. Kytkin eteenkin jos se on osittain avonainen, päästää sisään ilmaa ja sen kautta epäpuhtauksia jotka sitten pinttyvät ja hapettuvat kuparin päälle kerrokseksi mikä ei johda sähköä enää niin hyvin. Tällaisista pitäisi päästä eroon. Koska kytkimiä ei voi purkaa ja puhdistaa, on siihen käyttöön tarkoitettuja puhdistusaineita. Spray ainetta vaan sisään ja kovasti liikuttelua. Tässä tapauksessa ne ei tulleet yhdellä kertaa kuntoon vaan toimenpide piti uusia neljästi. Sen jälkeen tilanne rauhoittui ja kytkimet alkoivat pitää äänen normaalina.

Jo aikaisemman vahvistimen aikaan, olin tehnyt sille huoltotoimenpiteitä. Näissä malleissa on mahdollista tarkistaa ja jopa säätää vahvistimen pääteasteen toiminta-ympäristön jännitteet oikealle tasolle. Päätin tarkistaa ja säätää ne myös tässäkin. Edellisen vahvistimen jälkeen elämä on mennyt harppauksilla eteenpäin ja paperisten kytkentäkaavioiden lisäksi käyttöön on tullut kaikkien tuntema Youtube- kanava. Ja ks kummaa, sieltähän löytyi valmis videopätkä selostuksineen ja ohjeineen, kuinka vahvistimen säätö kannattaa tehdä. Video löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Katsoin videon ja huomasin että siinä oli hyvin esitetty mittapisteet joten se toikin suuren avun mittauksiin.

Alkuun mittasinkin laitteen sen hetkiset jännitteet ja kyllähän ne pielessä olivat. Laitoin arvot ylös ja tein sen jälkeen potentiometrien eli säätövastusten puhdistamisen jonka jälkeen se oli valmis säädettäväksi. Jännitteet kohdilleen ja testaus. Jännitteiden säätämisen vaikutusta ei noin pikaisella kuuntelulla huomaa, mutta pidemmän päälle vahvistin voi ylikuumentua arvojen ollessa pielessä.

Nyt kun laite oli teknisesti kunnossa niin enää päällisen puolen puhdistus ja pintaan ainetta jolla vahvistin saa alkuperäisen värinsä takaisin.

Koska tässä vahvistimessa ei ole viritintä, päätin että sellainen pitää vielä hankkia. Toiveissa oli että olisin löytänyt saman merkkisen laitteen kaveriksi, mutta tarjolla ei ollut sopivia. Sitten löytyi Tehchnics ST-GT350– merkkinen viritin jossa oli ominaisuudet joita kaipasinkin, eli pikavalinnat. Virittimet eivät ole tänä päivänä enää kovin himottuja laitteita joten niitä saa markkinoilta käytettynä kohtuu hintaan. Tästäkin pääsimme kaupoille varsin nopsaan.

Nyt on sitten ”kasarisetti” valmiina vaikka vain 50% laitteista menee 80- luvulle, mutta sanotaan että noin vertauskuvallisestikin puhutaan kasarisetistä.

Tuollaisia laitepinkkojahan ne tapasivat olla, useimmiten olivat vielä sellaisessa laiteräkissäkin joissa saattoi olla vielä lasiovikin.

Täytyy sanoa että setti on varsin hyvälaatuinen ja soi hienosti. Vahvistin tässäkin tapauksessa on setin ydin ja kruunaa kokonaisuuden. Hintaahan sille ei juurikaan ole tullut, eli pienellä rahalla laitteet hankittu ja koostettu kuntoon. Nyt kelpaa sitten varastossa soitella musaa samalla kun korjailee jotain tai mäiskii nyrkkeilysäkkiä. Siihen pitääkin sitten laittaa asiaan kuuluva kappale soimaan – eli tämä.